Γράφει o Βασίλης Κουράκος, DO, BSc(PT).
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οστεοπαθητικής
Οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι συνηθισμένοι, ειδικά στα αθλήματα επαφής, όπου οι μώλωπες και οι θλάσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Η φύση των προπονήσεων στα αθλήματα είναι συχνά τόσο έντονη που οι τραυματισμοί είναι σχεδόν αναπόφευκτοι. Η βιαστική ή λανθασμένη προθέρμανση, η έντονη υπερπροσπάθεια, οι επαναληπτικές κινήσεις καταπόνησης, η μη ελαστικότητα των μυών, η κακή τεχνική είναι συνήθως οι κυρίες αιτίες τραυματισμού. Εδώ να αναφέρουμε και τους μικρούς μας αθλητές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον αθλητισμό, καθώς θέτουν εξαιρετικά υψηλούς στόχους στον αναπτυσσόμενο οργανισμό τους και μπορεί εν αγνοία τους να προκαλέσουν κάποιο τραυματισμό.
Η οστεοπαθητική έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής διαδικασίας και παράδειγμα είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούν οστεοπαθητικούς στην ομάδα τους. Οι επαγγελματίες αθλητές βασίζονται στην οστεοπαθητική θεραπεία ως μέσο για τη διατήρηση του σώματός τους σε άριστη φυσική κατάσταση καθώς και για να θεραπεύσει ή να διευκολύνει τις υπάρχουσες σωματικές καταστάσεις. Οι συνήθεις αθλητικοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν τις θλάσεις και τα διαστρέμματα που επηρεάζουν τους τένοντες, τους μύες και τους συνδέσμους, καθώς και τα οιδήματα, τις φλεγμονές, τους μώλωπες και τις περιοχές μυϊκού πόνου ή ενοχλήσεων. Ανάλογα με το άθλημα, μπορούν να εμφανιστούν διάφοροι τραυματισμοί όπως: επικονδυλίτιδα ή παρατροχαλίτιδα (tennis elbow ή golfer elbow), τροχαντηρίτιδες ισχίων, σύνδρομα shin splint, παθήσεις στο πέταλο των στροφέων του ώμου (rotator cuff), τενοντοπάθειες/τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα, σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών, οσφυαλγίες, διαστρέμματα κ.α.
Η οστεοπαθητική σαν ολιστική διάγνωση και θεραπεία, εξετάζει πέρα και από την περιοχή του τραυματισμού ή ενόχλησης και εντοπίζει την κύρια αιτία του προβλήματος και δεν θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα. Αυτή η ευρεία προσέγγιση βοηθά στον εντοπισμό ευρύτερων ζητημάτων (γνωστών ή μη στον αθλητή) που μπορούν να συμβάλουν στον τοπικό πόνο ή σε συγκεκριμένες ενοχλήσεις. Και πάντα είναι εξατομικευμένη θεραπεία. Ο τρόπος ζωής του αθλούμενου, η εργασίας, τα χόμπι και η γενική υγεία είναι όλοι παράγοντες που βοηθούν στη διαμόρφωση του πλάνου θεραπείας.
Χρησιμοποιώντας τις υψηλές γνώσεις τους στη διάγνωση και τις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ικανότητες τους στην ψηλάφηση, οι οστεοπαθητικοί μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δομικής ισορροπίας, στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και στη μείωση των συμφύσεων και των περιορισμών των μαλακών μορίων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ευκολία της κίνησης και να βελτιωθεί η απόδοση.
Στον αθλητισμό, η οστεοπαθητική χρησιμοποιείται συχνά και ως προληπτικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα σε άριστη κατάσταση και να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού στο μέλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διατήρηση των μυών σε μια χαλαρή κατάσταση.
Ένας χαλαρός και ελαστικός μυς είναι ένας ΔΥΝΑΤΟΣ μυς!!!
Για να εντοπιστεί η κύρια αιτία του προβλήματος θα πρέπει να εκτελεστεί μια διεξοδική αξιολόγηση η οποία εκτός από ιατρικό ιστορικό μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ανάλυση στάσης
- Ανάλυση βάδισης
- Ψηλάφηση
- Τεστ μυϊκής δύναμης
- Τεστ κινητικότητας αρθρώσεων κ.α.
Μια οστεοπαθητική συνεδρία μπορεί να βοηθήσει στην:
- Μείωση του αρθρικού περιορισμού και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων
- Μείωση στην ετεροχρονισμένη εμφάνιση μυϊκών πόνων (DOMS=Delayed Onset Muscle Soreness) μετά από προπόνηση
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Μείωση στο χρόνο αποκατάστασης του σώματος
- Διευκόλυνση της ροής του αίματος και της λεμφικής παροχέτευσης
- Ενίσχυση των μυών και των συνδέσμων
- Βελτίωση του μυϊκού τόνου και της μυϊκής απόδοσης
- Βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.